Tercih Edilen Marka Olmak İçin Ne Yapmalı?
“Bu Yıl Trend Marka Olmak İster misin?”
2019’u geride bıraktık. Bu yıl(da) sektömüzde trend marka olma mevzu bizlerin ilk hususudur. İşinize yarayacağını düşündüğümüz bilgileri, analizleri paylaşacağız. Peki, markalar 2020 de daha güçlü bir marka iletişimi oluşturmak için işe nereden başlamalı?
İşe hedef kitlemiz için ürettiğimiz 2019 içerikler ve bunlardan aldığımız etkileşimlerle yani içerik pazarlama stratejimize bakarak başlamakta fayda var.
Her geçen gün artan rekabet ortamında markalarınızın ve rakiplerinizin en etkili silahı şüphesiz ki tüm stratejilerinizi içinde barındıran içeriklerdir. Müşterimizle içeriklerle iletişim kurarız; etkili ve sürekli içerik paylaşımı ile müşterilerimize yaklaşırız, ilgi alanlarına etkileriz, hayatlarını kolaylaştırır, katma değer sağlarız. İçeriklerimizle zihinlerinde oluşan marka algısına olumlu katkı sağlarız.
Firmalar içerikleriyle kendini ele verirler; konumlanırdırması, kullanıcıların neyi gördükleri, neyi okudukları ve ne düşündükleri hakkında doğrudan bilgi sahibi olurlar. Efsane isim Joe Pulizzi “içerik pazarlaması ne sattığınızla değil, markanızın neyi temsil ettiği ile alakalıdır.” Der. Yani “İçerik pazarlaması, satış yapmaksızın müşteriler ve potansiyel müşterilerle iletişim kurma sanatıdır.””İçerik Pazarlamasında ürün ve servislerinizi müşterinin gözüne sokmak yerine, müşterileri konu hakkında daha bilinçli yapacak bilgiler paylaşmaktır.” Etkili içerik pazarlama stratejisinin arkasındaki konsept, insanların ilgisini çekebilecek hikayeler anlatmakta yatmaktadır.
Hubdpot tarafından hazırlanan bilgiler 2020 de pazarlama stratejinize yön verecektir. Hubspot da ki istatistiklerine baktığımızda ilk gözümüze çarpan “görsel içerik kullanımının öncelikli olduğudur. Ardından raporda video ve blog kullanımının pazarlama faaliyetleri açısından faydası paylaşılmış. Blog yazılarının web trafiğini artırdığı, blog yazılarını pazarlamacıların % 60 tarafından paylaşıldığı, blog yazılarınnda istataiksel verilerin kullanımının güvenirliliği artırdığı, en çok trafik çeken başlıklar 6-13 kelimeden oluştuğunu dikkatimizi çeken bir başka bilgiydi. 2020 yılında tıpkı 2019 da olduğu gibi içerik pazarlaması için video içerikleri önemini koruyacağını görüyoruz. Aynı zamanda podcast kullanımının da artacağını söyleyebiliriz. Buna gift ve infografiklerin kullanımınıda ekleyebiliriz. ( Daha ayrıntılı bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.hubspot.com/marketing-statistics)
Bu bilgiler ışığında yeniden şu soruların cevabını düşünmekte faydalı olacaktır; “favori markanızı düşündüğünüz zaman aklınıza ne geliyor? Bir resim? Kişi? Hikaye? Özellikle tüketiciler internette, sosyal medyada gezinirken dikkatini ne çekiyor? Tüketiciler internette gezinirken ilgisini çekip başka bir sayfaya tıklamaya iten nedir?”
Aklımızda yer edinen, marka pazarlama iletiişimine uyumlu, hedef kitlesi tarafından bir parçası olarak görülen, samimi bir iletişim dil kuran, unutamadığımız dikkat çeken bazı içerik pazarlaması örneklerini paylaşmak işinize yarayacaktır:
Doritos’un “Bahar Atlı Yorumlar” içeriği ilgi çekici; ürünün tasarım ve üretim aşamasında tüketiciyi dahil etme sürecine başarılı ve esprili bir yaklaşım getiren marka, dijital içerik pazarlamasının başarılı bir örneği olarak gösterilebilir. Kullanıcılardan şekil ve lezzet önerileri istenmiş Doritos Akademi’nin hazır cevap hocası Bahar Atlı adlı karakter tek tek kişilerin önerilerini espiri şekilde Facebook’un canlı yayın özelliğinin kullanılmasıyla interaktif bir şekilde yorumlamış. Kullanıcıyı içeriğe dahil etmenin önemi bu kampanyada da kendini göstermiştir. Bu kampanyada ulaştığımız bilgilere göre Doritos Akademi Facebook sayfasının görüntülenme sayısı %1179 artarak 4 milyondan fazla kişi tarafından görüntülenmiştir. Bunun yanında postların aylık görüntülenme sayısı iki kat artmış, videolar kampanya süresince 280 bin kere izlenmiştir.
Pegasus’un “Çok Gezenler Kulübü” bir başka içerik pazarlaması örneklerinden biridir. Seyahat etmeyi seven-bloggerlar iletişim adreslerini siteye bırakıyor ve seçildiklerinde Pegasus’un sponsorluğuyla istedikleri yerlere uçuyorlar. Keşfettikleri yerleri video, fotoğraf ve yazılarla ölümsüzleştirip toplulukla paylaşıyorlar. Kullanıcıların içerik üretmesini platformla desteklemek ve doğal içerik üreticilerine sponsor oluyor.
Diğer örneğimiz “Four Seasons Otelleri ve http://magazine.fourseasons.com/ sitesidir. Siteye baktığımızda “sitenin üst düzey, lüks kullanıcının ilgisini çekmeyi başaran grafikleri ve tasarımı, pratik ipuçları ve otellerin önemli özelliklerini harmanlayan başarılı içerik sentezi, yemek düşkünlerinden macera severlere, spa tutkunlarından iş seyahati gezginlerine kadar birçok farklı müşteri profilinin ilgi alanına seslenen içeriklerin sunumu” konaklama konusunda içerik pazarlamasına başarılı bir örnektir.
İçerik pazarlamasının unutulmaz örneklerinden biri de “Vodafone Arena Stat Abi” çalışmasıdır. Gerçek zamanlı etkileşimli içeriklerle takipçileriyle esprili bir dilde konuşup ve samimi cevaplar vermiştir. 360 derece video içerikleriyle Vodafone Arena, web sayfasında inşaatın gelişimini canlı yayın şeklinde yayınlamış, Stat Abi’nin sosyal ağlarda takipçilerine verdiği cevaplar pankart olarak hazırlanmıştır. Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarının bu denli başarılı bir şekilde kullanılması içerik pazarlamasını uygulayan markalardan biri olmuştur.
Özetin özeti; Robert Rose etkileyici bir sözü var: “Pazarlama dünyaya bir rock star olduğunuzu anlatmaktır. Içerik pazarlaması ise dünyaya ‘tek olduğunuzu’ göstermektir.” içerikler marka iletişimimizin, marka değeri artırmamızın ve müşterilerimizle sürdürülebilir bağlar kurmamızın beynidir.
İyi bir içerik oluşturmanın püf noktaları şunlardır:
İçerik pazarlama stratejimizi hazırlarken potansiyel müşterinizi etkileyecek, onlarla bağ kuracak, etkileşim sağlayacak dikkat gecici, basit ve anlaşılır bir hikaye oluşturun; sade bir hikayeden akılda kalıcı özgün içerikler üretilmelidir. Hedef kitlemize hitap eden samimi bir dil ve görsel olarak akıllarda kalacak sembolünüz olsun, kahramanınız olsun. Hatta mizahı kullanın. Mizah diğer içeriklere göre daha fazla ilgi çekmektedir ve paylaşımlarınızın eğlenceli olmasını sağlayacaktır. Sosyal medya araçlarında (Facebook, Instagram, Youtube, Twitter ve Instagram) gönüllü müşteri birliktelikleri oluşturun. Hedef kitlenizi şaşırtacak zıt kutup çalışmalar üretebilirsiniz. Mutlaka her içeriğinizin bir amacı ve nihai ulaşmak istediği bir sonuç olmalıdır. Animasyon, grafik, gift, infografikler ve video gibi interaktif içerikler oluşturulması markanızı avantajlı hale getirecektir. Tüm reklam mecralarını kullanın: Sosyal medya’nın yanında geleneksel ve açık hava reklamlarınıda işe dahil edin Game of Thrones’un New York Times’taki ejderha ilanı buna mükemmel bir örnektir. Müşteri bilgilerini kayıt altına almak her zaman olduğunda çok daha önemli hale geldiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Rakiplerinizi takip etmekte önemli noktalardan bir diğeridir. Hedef kitlenizde kişiselleştirilmiş içerik kullanarak müşterinizde nokta atış yaparsanız bir adım daha öne geçersiniz. Artılmış gerçeklik hala keşfedilmeyi bekleyen bir fırsat, önemli bir içerik aracı, dikkate alın derim. Yine gerilla pazarlamayıda işe dahil etmekte fayda var.
Sektörünüz ne olursa olsun bizden söylemesi; değer taşıyan, katma değer sağlayan içerik, kraldır; pazarlamanın geleceğidir.