“Yüzün Mü Olsun, Maskotun Mu?”
Markaların potansiyel keşfetme, müşterileriyle güçlü marka iletişimi kurma ve onların beyinlerinde yer etme maceraları devam ediyor.
Markalar müşterilerin ilgisini çekmek zorundalar. Bir taraftan iletişim ve pazarlama hızlanırken diğer taraftan müşterilerin beğeni eşiği oldukça yükselmektedir. Bunun için de pazarlama iletişim stratejiniz çok önemli hale geliyor. Reklam ve pazarlama stratejiniz ne kadar hedef kitlenin duygularına seslenirse, ne kadar ilgi çekici ve özgünse o kadar akılda kalıyor, markanızın hatırlanırlığı artıyor. Hatta reklamınızın hedef kitleye ulaşması bazen yeterli olmayabiliyor. Marka farkındalığınızın ve marka imajınızın etkili olması gerekiyor. Bunun için de pazarlama ve reklam profesyonelleri tüketicilerin beklentilerine ve rakiplere cevap vermek durumdalar. Bunun içinde pazarlama ve reklam profesyonelleri ünlü ve maskot kullanımlarıyla markalarını güçlendirmeye çalışıyorlar. Peki markalar için ünlü kullanmak mı yoksa maskot kullanmak mı daha doğru? Zira ünlünüz veya maskotunuz sadece marka farkındalığı, marka hatırlanırlığı oluşturmak için yeterli mi? Satın alma eğilimine etki yapıyor mu? Markanızın görsel kimliğine, marka kişiliğine uygun mu? Hedef kitlenize uygun mu? Marka hikayenizi tam anlatıyor mu?
Reklam kampanyalarında bir tarafta marka farkındalıklarını; satışlarını film yıldızları, sanatçılarla artırmaya çalışan markalar, diğer bir tarafta; maskotlarla Arçelik’in Çelik’i, Yapı Kredi’nin Vada’sı, Garanti Bankası’nın Ugi’si, Türk Hava Yolları’nın Wingo’su, Turkcell’in Emocan’ları ve maskot dünyasına yeni katılan İş bankası’nın Maxi marka ve reklam karakterleri; hangisini tercih etmek gerekir? [/vc_column_text]
Tüm bu akıldaki sorular için ister ünlülerle ister maskotlarla markalarının farkındalığını artırmaya çalışan şu hususlara dikkat etmek yararlı olacaktır.
Öncelikle tercihte bulurken marka stratejinize, hedef kitlenize göre bu değişiklik gösterecektir.
Reklamlarınızda ünlü kullanacaksanız birinci olarak reklamını yapacağınız ne ise bunun ünlünün kişiliği ile uyumlu olmasıdır, ünlü kişi film, dizi yıldızıysa rol aldığı karakterden yararlanılabilir. İkinci olarak her ne kadar ünlü kullanmanın potansiyel faydaları önemli olsa da maliyeti ve riskleri de önem taşır. Reklamını yapacağınız ürün veya hizmet reklamda kullanacağız ünlünün olumlu olumsuz yanlarıyla markanızı etkileyecektir. Örneğin; Yapı kredi, sanatçı Sıla Gençoğlu’nu darp iddialarının ardından reklam yüzü olarak kullandığı Ahmet Kural ile çalışmayacağını duyurmuştur. Bir başka önemli nokta ise reklamı yapılan ürün veya hizmetin ünlünün geri planında kalmasıdır. Ünlü kullanımında birden fazla markanın reklamında ünlü kişinin kullanılması da marka hatırlanırlığı açısından markaya sıkıntı oluşturabilecektir.
Reklamlarda maskot kullanımına gelince; maskot markanın hikâyesini anlatan bir nevi “marka elçisi”dir. Tüketicilerle duygusal bir bağ kurarak hatırlanması sağlanır. Maskotlar ürün veya hizmetlere hem de dikkat çekerler hem çekici hale getirirler. Maskotlar markalarınıza bir karakter, kimlik kazandırırlar. Bu da beraberinde müşterilerin hafızasında yer eder. Maskotlar birer hediyelik ürüne dönüşe bilirler. Fuarlarda, festivallerde, etkinliklerde, promosyonlarla, hediyelerle müşterilerin evine girerler.
Ünlü ve maskot kullanımı kıyaslarsak; maskotlar ünlü kullanımına göre düşük maliyetlidir. Kısa süreli ilgi çekmek için marka yüzleri güçlü etki oluştururken, uzun süreli müşteri ilişkilerinde maskotlar daha güçlü etki yapmaktadır. Maskotlarla marka hikayenizi anlatmak zaman alacaktır. Ama o bağ kurulduktan sonra maskot sayesinde markanın hatırlanırlığı da bir o kadar uzun süreli olur. Maskotlar duygularımıza seslenen marka müşteri arasındaki sevimli köprülerdir. Müşterilerin zihninde uzun soluklu bir etki yaratabilir. Verimlilik ve etkinlik açısından ünlü kullanımına oranla maskotlar daha tercih edilebilir. Reklam ve pazarlama yöneticileri için marka hikayelerinin maskotlar ile anlatılması çok daha kolaydır. Yapılan araştırmalarda görmekteyiz ki maskot reklam yüzünden daha etkilidir. Ülkemizde de kullanımı her geçen gün artarak çoğalan maskotlar, tüketicilerin algılarında önemli etkiye sahiptirler.
Reklamlarda ünlü ve maskot kullanımı markaların rekabet etmeleri açısından önemli bir pazarlama stratejisidir. Markaların akılda kalmasını, markaya olan bakış açısını ve tüketicinin satın alma niyetini olumlu yönde etkileyerek satışları arttırmasını sağlarlar.
Özetin özeti; marka iletişimi taktiksel açıdan ünlü kullanımı, strateji açısından maskot kullanımı marka farkındalığı, marka imajı açısından yararlı olacaktır. Tabii hedef kitlenize ve marka hikayenize göre hangisini kullanmak istiyorsanız karar sizin…