İlk Görüşte Marka Hikayene Çarpıldım, Sırrı Nedir!

İlk görüşte çarpılıyoruz, vazgeçemiyoruz!
Tolstoy neden ölümsüzdür? Çanakkale Destanı ya da 23 Nisan Ulusal Egemenlik bayramı neden hâlâ konuşuluyor? Çukur, Arka Sokaklar, Mucize Doktor, Diriliş Ertuğrul dizilerini neden soluksuz izliyoruz, izledik? Ya aklımıza zihnimize kazınmış reklam repliklerine ne dersiniz?

Çok fena kaptırıyoruz!

Rekabetin arttığı teknolojinin hayatımızın odağında olduğu şu günlerde markaları büyütecek olan strateji, taktik ne olabilir? Neden bazı markalar rakiplerine göre daha güçlü bir marka deneyimi ve marka sadakati oluştururlar? Marka farkındalığını, marka imajını nasıl daha etkili kılınmalıki satışlarımıza olumlu yansısın? Hedef kitlemizi nasıl ikna edebiliriz? Vb. soruların cevaplarını bulduğumuzda marka dünyasının gizemlerini araladık demektir.

Tüm bu soruların cevabı ortak: İnsanlar bazı anları, zamanları ve reklamları asla unutmazlar. Bunun sırrı hikayeyeleme/storytelling‘dir. Dijital Dünya’da marka ve hikaye oluşturma stratejileri ne olabilir? Bu sırra bir yolculuk yapalım.

Hikayelere çarpılıyoruz, çok fena kaptırıyoruz!

Marka yöneticilerinin tüketicilerle uzun soluklu duygusal bir bağ kurup müşteri sadakati oluşturmak, daha fazla büyümek ve daha fazla gelir elde etmek için ürün ve hizmetlerin anlatımında duygulara hitap edecek hikâyelere ihtiyaçları vardır. Reklam dünyasının önemli isimlerinden Bernbach “Bir ürünle ilgili doğru şeyler söylersiniz, kimse sizi dinlemez. Bunu öyle bir ifade etmelisiniz ki insanlar içlerinde hissetsin. Çünkü hissetmezlerse hiçbir sonuç alamazsınız…” der. Bu noktadan hareketle İnsanlara yüreklerine dokunmanın, zihinlerinde yer etmenin hatta markanızı büyütmenin, hedef kitlenizi ikna etmenin en etkili yollarından biri hikâyeleştirme yöntemi / storytelling’dir.
Hikâye Anlatmak, ikna etmenin, akılda kalmanın ve anlam yaratmanın en iyi yoludur. Hikâyeler, insanlarla ve nesnelerle duygusal bağ kurmamızı sağlar. Duygusal bağlar kararlarımızı, verdiğimiz kararlar hayatımızı etkiler. İster bir ürün pazarlayın, ister projenizi veya fikrinizi satmaya çalışın, isterseniz aşık olduğunuz kişiye kendinizi tanıtın… Her zaman iyi bir hikâyeye ihtiyacınız vardır. Çünkü, Muriel Rukeyser’in dediği gibi, “Evren atomlardan değil, hikayelerden oluşur.”
Hedef kitleniz hikâyelerinizden etkilenirler, hikayelerle motive olurlar ve satın alma davranışlarına hikâyelerinizle ikna edilirler. duygularına dokunan bir hikayeden etkilenmeyecek insan yoktur. Çünkü;insanlar kendilerini hikayelerde bulurlar. hikayeler acılarını, sevinçlerini, hüzünlerini değerlerini, umutlarını anlatır, yüzleştirir, öğretir, yol gösterir, müthiş bir etkileme gücüne sahiptir. Robert McKee “Zihnimizin dili öykü dilidir. ” der. İnsanlar onlara ürün/hizmetlerinizle ilgili verdiğiniz bilgiden ziyade onlara nasıl hissettirdiğinize yani hikâyenize bakarlar. Hikâyenizi dinlerler, kendi yaşamlarıyla bağ kurabilirlerse o ürün/hizmetinizi tercih ederler. Hikâyeler zihinde yer etmenin en iyi yoludur.

Markanızın hedef kitlenizin hayatına dokunan unutulmaz marka deneyimi yaşatan güçlü bir marka hikayesi olmalıdır. örneğin; Nike kararlılığın, UPS verimliliğin, Coca-Cola mutluluğun, Honda güvenliğin, Harley-Davidson özgürlüğün, BMW gücün, Apple tasarımın, Dior zarafetin, Lego düş gücünün, Estee Lauder güzelliğin, Volvo güvenlik vb. hikayesini anlatır, birer hikaye satarlar. İyi bir hikaye beraberinde başka markayı tercih etme olasılığını da azaltır.

Dünya da ve Türkiye tutacak hikayeler neledir?

Markalar hikayelerle insanların ihtiyaçlarına çözüm önerisinde bulunurlar, fayda sağlarlar, değer katarlar. İnsanları etkileyen hikâyelere baktığımızda; bilim kurgu, polisiye, tarih, vatan sevgisi, millet meseleleri, kadın erkek ilişkileri, kardeşler arası mevzuları görürüyoruz. Yine dikkatimizi çeken aşk hikayeleri her dönem tercih edilmiştir. duygusal bir toplum olduğumuz için markalar pazarlama iletişiminde dikkate almaktadır. Özelllikel reklam baktığımızda belli kahramanlar ortaya çıakrtılıyor ve markanın hiakyesi kahramanın etrafında dönüyor. Garanti’nin “Sucu Çocuk” ve “TitizTaksici” reklamları hâlâ belleklerimizde. Turkcell’ in köylü çocukları ve Kardelenler reklamları ile Vodafone’ un Beyazıt Öztürk ile hazırladığı reklamlar telekom sektöründeki hikâyeleştirmelere örnektir. Volkswagen, “Kalpten Kalbe Gidebilen TekOtomobil” serisinde duygusallığıyla iz bırakmıştır. ACE’nin Ayşe Teyze’nin uyarıları hafızamıza kazınmıştır. Pınar Süt,Pınarla büyüyen kızın hayatını çocukluktan alıp anneliğe getirirken, THY kimi zaman Kobi ile Messi’ nin kapışmalarını, Lego’su etkiyeci hikayelerden örnekelerdir.

Markalar için hikayeleme her geçen gün daha büyük önem taşıyor. Zira içeriklerinizle hedef kitleyi etkileyebilirsiniz, sosyal medya da etkileşim kurabilirsiniz, sesinizi en samimi şekilde duyurabilirsiniz.
Marka sadakati oluşturacak hikâyeler ilham verir, merak uyandırır, etkileşime teşvik ederler, zihninize yer edinirler. Bu bilgiler çerçevesinde şu soruların cevabını bulmak işimize yarayacaktır: Sizin şirketinizin marka hikayesi nedir? Tüketicilerde hangi deneyimleri yaşatıyorsunuz? Hedef kitlenize nasıl bir içerik pazarlama deneyimi sunmanız, yaşatmanız gerekir?

Markalar için hikâye anlatımının sırlarını, püf noktalarını keşfederek markanızın büyümesine önemli katkı sağlayabilirsiniz. Chris Brogan’un şu sözü yol gösterici nitelikltedir: “Önemli olan, anlattığınız hikaye ne olursa olsun, tüketicinizi kahraman yapmaktır.” Potansiyel müşterinizi etkiyici bir hikâye için ilk yapmanız gereken hedef kitle müşterilerinize odaklanın. Müşterilerinizin ihtiyaçları ile ilgili kısa ilginç hikâyeler oluşturun. Sonra müşterinizin zihninde yer etme onlarla duygusal bir bağ kurmak için zihinlerinde görselleştirecek resimler oluşturun. Hikâyenizi kimi zaman eğlenceli – mizah kullanın- kimi zaman duygusal hale getirmeyi unutmayın.

Marka hikayenize çarpıldım, ne yapayım!
Sizin Markanızın Hikayesi Ne/ Ne olmalı?